Från krigets Sarajevo till en vardag i Västerås

Berättelsen om SDR-företagaren Almir Zec är en livsskildring värd en egen roman. 1992 flydde han från krigets Sarajevo till en annorlunda tillvaro i Sverige. Idag är han sedan 4 år tillbaka franchisetagare och ägare till Svensk Direktreklam (SDR) i Västerås.

– Tillhörigheten till Svensk Direktreklam gör mig stolt, säger Almir Zec. 

Trots ökad invandring och mörka tidningsrubriker kan det finnas en framtid när man kommer som flykting till ett annat land. Men det är inte lätt. Fråga Almir Zec, han vet att det går. Almir kom till Sverige för 24 år sedan med två tomma händer och en utbildning från militärgymnasiet i Sarajevo. Sedan 2012 är han franchisetagare och ägare till Svensk Direktreklam Västerås. 

– Det viktigaste är att man har ett mål, att man jobbar hårt för att lära sig språket och att man skapar kontakter, säger Almir Zec. Det är en svår väg att gå, men absolut nödvändigt.

Det är fantastiskt roligt att vara egenföretagare i Sverige och i SDR. Här kan jag hjälpa andra att tjäna pengar och just mina egenskaper kommer till sin rätt. Jag har nöjda kunder som litar på mig. 

När kriget bröt ut 1992 i Sarajevo var Almirs föräldrar på semester hos släktingar i Karlskoga. Almir var kvar i Sarajevo men lyckades fly till Sverige. Familjen hamnade till slut på en flyktingförläggning i Grängesberg i väntan på asyl. 

– Som alla andra ville vi bara tillbaka hem till Bosnien! Livet var tufft här och vi följde hela tiden nyheterna, säger Almir. 

Något år senare fick familjen möjlighet att flytta till Västerås där vännerna fanns. Där träffade Almir kärleken, den bosniska flicka som blev hans fru. 

Hemlängtan var fortfarande stor och 1997 reste de tillbaka. Men livet i Bosnien visade sig vara oändligt mycket tuffare än de kunde ana, så familjen styrde kosan till Sverige igen för att bygga ett bättre liv här.

Almir jobbade hårt på att lära sig svenska och få ett jobb. Han knackade dörr 100-tals gånger och jobbade på McDonald´s, i bagerier och mycket mer. Det jag tjänade drog socialen av från mitt bidrag – men jag var glad för det och kände mig stolt över att klara mig själv, säger Almir. 

Efter ett 3 års heltidsjobb i charkuteribranschen sa han upp sig och började istället plugga produktionsteknik. Så en dag 2006 såg han den där annonsen, ”Svensk Direktreklam söker en lagerchef i Västerås”

 – Då tänkte jag - det är nu eller aldrig” och där började min resa in i företaget, i Svensk Direktreklam. 

För oss på Svensk Direktreklam är det viktigt att bidra till att fler nyanlända och ungdomar får chansen att integreras i samhället och på arbetsmarknaden. Jobbet på Svensk  Direktreklam är ett extra jobb och ett instegsjobb för många.

– Jag fick befogenheter och eget ansvar, säger Almir. Det betydde oerhört mycket för mig, understryker han. Viljan att åstadkomma något i mitt nya hemland har burit frukt. För mig var SDR rätt på alla sätt. Här fick jag stora möjligheter och chansen att visa vad jag kan.

– Jag har alltid varit öppen och rak och säger som det är. Dåvarande SDR-chefen i Västerås såg min kapacitet och hur jag skötte saker på rätt sätt. Jag fick fria händer och vi litade på varandra. I Sverige är det ”gruppen” som ansvarar för allt, tillsammans. Jag ändrade på det, så att var och en visste vad just de ansvarar för. Det gjorde alla nöjdare och tryggare.

Idag är personalomsättningen på SDR i Västerås lika med noll, och affärerna går uppåt som en raket!

I januari fick Västeråskontoret SDRs utmärkelse ”Domkraften 2015” för det stora lyft Almir Zec bidragit till att ge företaget med högre kvalitet, nöjdare kunder och bättre lönsamhet som resultat. En fin bekräftelse på att han lyckats.

– Bland alla andra duktiga företagare i SDR-kedjan var det vi som fick det priset, utbrister Almir lite förvånat. Idag är SDR mitt liv. Vi är som en stor familj, där alla är engagerade och där huvudkontoret hela tiden stöttar och hjälper till. Tillhörigheten till SDR gör mig stolt.

Följ vår grupp REKLAM JA TACK på Linkedin!