Rejält ökad söktrend på ”Ticket” när resebyråns direktreklam landande i brevlådan!

Resebranschens flyg, hotell och upplevelser går en ny tid till mötes när resandet tar fart efter pandemin. Ticket får stort genomslag med sin direktreklam när resebyrån inspirerar och informerar via fysiska utskick – och får dessutom höga söktoppar på sin sajt.

Äntligen lyfter resebranschen igen! Så gott som varannan svensk planerar en semesterresa i eller utanför Europa under året. Det är beskedet resebyrån Ticket får i en undersökning om resebyråns direktreklam. Med inspiration, frontad expertis och lokal förankring med många butiker blir det ett extremt tryck även på nätet efter fysiska utskick.

– Vi ser att direktreklam driver ett ökat beteende på nätet, säger Michael Kapil, marknadschef på Ticket.

I Tickets 50 butiker ute i landet arbetar reseexperter som inte bara hanterar bokningar från kunder som kommer in till butiker, utan även de som ringer, chattar eller mejlar frågor. Nyckeln är att de anställda profileras redan i utskicken. Det ger en stor lokal förankring och trygghet hos kunderna, menar Michael Kapil som är marknadschef på Ticket.

– Det är viktigt att kunderna får en enhetlig upplevelse av Ticket i alla kanaler, både online och offline. Där är direktreklam ett superbra sätt att komma ut till alla i de områden där vi har butiker, eftersom vi kan selektera utskicken utifrån postnummerområden, säger han.

I en nyligen genomförd under-sökning från Research and Analysis of Media (RAM), om hur mottagarna uppfattar Tickets direktreklam, får man höga och intressanta mätvärden.

Michael Kapil kopplar bland annat den höga medvetenheten om varu-märket till deras direktreklam.

– Den är ett jättebra komplement till den marknadsföring vi gör som är nationell och övergripande. För vi bygger inte bara kännedom med vår direktreklam, det kan man ju göra med tv-reklam, utan här skapar vi en lokal och spetsig relation till kunderna. Vårt varumärke handlar inte bara om att vi är stora utan även om att vi är lokala och närvarande på orten, förklarar han.

En spännande siffra i RAM-mätningen, som genomfördes i januari 2022, är de söktrender på nätet som kommer i samband med utskicket i brevlådorna. Efter helgutdelningen av Svensk Direktreklam hade Tickets sajt en anmärkningsvärt hög söktopp på söndagskvällen.

– Vi ser att den här typen av direktreklam är början på en resa. Sedan väljer kunderna var de fortsätter, om det är sökningar på sajt, fysiska besök i butik eller telefonsamtal, säger Michael Kapil och analyserar vidare:

– Kunder håller sig inte enbart till en kanal, de som läser direktreklam handlar inte alltid bara i en fysisk butik. Ofta är nästa steg när man vill boka en resa att söka på nätet. Så det vi ser är att direktreklam absolut driver på ett ökat beteende på nätet.

 

Ytterligare siffror sticker ut för Ticket, nämligen den höga känslomässiga relation som mottagarna får.

– Det tror jag är kombinationen av att resor är en härlig produkt som ger inspiration, men också för att vi lyfter fram människor på det sättet vi gör. I utskicken visar vi de som jobbar i de lokala butikerna och att det faktiskt är av dessa man får hjälp när man ska boka sin resa. Personliga relationer märker vi är viktiga, säger Michael Kapil.

Ett kvitto på bra service och nöjda kunder är den höga andel som återkommer till Ticket för att boka en ny resa. Något som även direktreklamen har en del i, menar Michael Kapil.

– Kunderna har en relation till Ticket, men man ska inte bara förlita sig på egna kanaler för att aktivera dessa. Man har aldrig 100% e-postpenetration på sina befintliga kunder – alla prenumererar inte på nyhetsbrev, alla öppnar det inte och alla besöker inte sajten på eget initiativ. Därför finns det alltid ett behov av att gå i externa kanaler för att aktivera även befintliga kunder, säger han.

Klart är också att alla olika målgrupper läser direktreklamen och vänder sig sedan till Ticket för att boka.

– Alla, unga som gamla, vill känna att de kan få hjälp om någonting händer. Resor bokar man kanske bara någon gång per år och det är viktigt att allt blir som man önskar. Därför är behovet av trygghet i bokningsprocessen viktig. Om något händer kring resan, inställt flyg eller liknande, så ser man redan i utskicket att man kommer kunna ringa och prata med en expert i sin lokala butik för att få hjälp.

– Effekten av våra utskick visar att kunderna känner sig tryggare när de bokar hos Ticket. Oavsett om man väljer att boka på plats i butiken eller på nätet. Därför fungerar direktreklam så bra, säger Michael Kapil.