SDR ny marknadsledare tack vare utveckling med fokus på kundnyttaVärlden sägs snurra allt snabbare och för oss på Svensk Direktreklam (SDR) är det lätt att stämma in i detta. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det finns insikter som inte har ändrats alls och inte heller kommer göra det, om du vill nå ut med budskap som ger effekt. Framför allt tänker jag på allt som har att göra med hur vi människor beter oss och fattar beslut.

SDR har en ny huvudägare och tagit över rollen som marknadsledare. Byggmästaren Anders J Ahlström Invest AB är ny huvudägare i GE-TE Media, moderbolaget för såväl oss på SDR som våra kollegor inom DirektPress, Mitt i och SprintAd. Investmentbolaget ser liksom vi spännande utvecklingsmöjligheter i det värde våra produkter erbjuder, inte minst i kombinationen oadresserad direktreklam (ODR) och en hemburen tidning med lokala nyheter.

Två exempel på denna framtidssatsning är det förvärv som gjordes av Mitt i, och de investeringar vi gör i att utveckla vår geografiska distribution i egen regi. Under året har vi öppnat för ytterligare 80 000 tidigare postdistribuerade hushåll och vi satsar nu på att addera väldigt många fler nästa år för att minimera postkomplettering.

Konkurrensbilden har ändrats. Utvecklingen för Postnord, med färre utdelningsdagar, bekräftades ytterligare under våren. Förändringen är i linje med motsvarande reaktion i våra grannländer, där man till exempel i Danmark nu är nere på veckoutdelning. Det innebär att danska Postnord bara delar ut ordinarie försändelser en gång i veckan, och det är ingen dramatisk gissning att förvänta sig en liknande utveckling här i Sverige.

Samtidigt vet vi hur viktig ODR är för säljcyklerna för många butikskedjor, och vi fortsätter därför att investera i fler geografiska områden i egen regi, så att vi kan möta behovet från våra kunder som vill säkerställa att försäljningen kan börja med full kraft när veckans kampanjer startar på måndagsmorgonen.

Vi är marknadsledare. Vi ser att vår strategi, som bygger på att möta våra kunders behov av pålitliga, insiktsfulla och kostnadseffektiva kommunikationslösningar som når brett och utvecklar affären, uppskattas av allt fler. Vi ser ett fortsatt inflöde av såväl nya kunder som ökande volymer från aktörer som Willys och ÖoB, och kan därmed med stolthet – och fortsatt ödmjukhet för uppdraget – för första gången utropa oss som marknadsledare inom ODR i Sverige!

Tiden inne för tillväxt. Vi ser allt fler exempel på hur företag börjar återgå till en normalisering av sin marknadsföring och kommunikationsinsatser för att ta en position i framkant. På samma sätt investerar vi själva för att fortsätta att utveckla våra tjänster för att möta våra kunders affärsbehov.

Fysisk kommunikation skapar ett skyltfönster som lockar till e-handel

När 1 + 1 = 3 i kommunikationslösningar. Under våren har vi mätt och analyserat kombinationseffekterna mellan ODR och annonsering i Mitt i-tidningarna. Det är en dokumenterad sanning att två medier ger bättre resultat än ett, men även vi blev överraskade över hur starka kombinationseffekterna var.

Båda kanalerna levererade var för sig fina värden på nyckeltal, men när de samverkar blir det en multiplikatoreffekt – från läsning och engagemang till action. Med andra ord, när allt fler annonsörer ser att det är svårt att hitta lösningar för att nå ut brett till sina potentiella kunder har vi nu en dokumenterad lösning för detta.

Skyltfönstret för e-handeln. Det senaste året har vi sett en explosion i  e-handelstillväxt. Men tillväxten innebär också att konkurrensen ökar då allt fler aktörer vill få en del av e-handelskakan. Den fysiska handeln har skyltfönster som lockar in kunderna till butiken, men e-handeln saknar den möjligheten.

Under våren har vi därför initierat ett projekt med e-handlare utifrån tesen att ODR kan skapa ökad närvaro på deras marknad – genom att se ODR som ett ”fysiskt skyltfönster” för e-handeln. Resultaten hittills visar att vår tes stämmer, och vi kommer att fortsätta satsningen på att skapa bättre affärer med kombinationen av fysisk och digital kommunikation.

Fysik och digital kommunikation i egen regi. Forskning om  kommunikationseffekter visar – förutom att två kanaler är bättre än en enda – även att kombinationen fysisk + digital kommunikation ger bättre effekt om den pappersbaserade insatsen kommer före det digitala.

Vi har därför inlett ett samarbete med Brain Nordic där vi erbjuder en helhetslösning för att styra digitala annonsvisningar inom våra utdelningsområden som komplement till vår fysiska distribution. Resultatet blir bredare och djupare bearbetning där de olika kanalernas styrkor samverkar och skapar högre effekt för dig som annonsör.

Träffa konsumenten på helgen för längre lästid och mottaglighet

Det är viktigt att komma ihåg att mycket är precis som det har varit, trots utvecklingsprojekt och nyheter. Då tänker jag i första hand på de dokumenterade effekter som finns i den mediekanal som SDR representerar, ta med detta i resonemanget:

  • Längre lästid och högre engagemang än motsvarande kommunikation via en digital skärm.
  • Obegränsade formatmöjligheter som ger utrymme att inspirera, bygga varumärke och samtidigt omsätta intresset i konkreta köp, vare sig det sker i en fysisk butik eller på nätet.
  • När konsumenten är mottaglig. På helgen har vi mer tid och är mer avkopplade, och därmed mer mottagliga. Dessutom är det då som många av oss planerar och genomför inköp.
  • Samverka med butiksaktiviteter. Vi vet från otaliga kundcase hur viktig direktreklamen är för att skapa trafik till butik och försäljning, men allra bäst sker detta om alla insatser samverkar – från det som sker i hemmet till det som sker i butiken.

 

Stort tack till alla våra kunder och partners för ert engagemang!

Nu när vi kan se fram emot en sommar med ledighet samtidigt som att vaccinationen börjar få genomslag i befolkningen är det naturligt att se positivt på framtiden. För vår del finns det extra mycket att se fram emot, med alla de spännande projekt och utvecklingsmöjligheter med fokus på kundnytta.

Men framför allt vill jag passa på att tacka alla våra kunder, partners och medarbetare för ett fantastiskt första halvår! Det är ert engagemang och intresse som stimulerar oss att fortsätta utvecklas.

Ha en riktigt skön sommar – och väl mött igen efter semestern!

Henrik Olsson
Vd, Svensk Direktreklam